dimecres, 20 de febrer del 2008

CENTENARIS

Volem recordar que aquest any celebrem dos centenaris molt importants: el naixement de MERCÈ RODOREDA i la inauguració del PALAU DE LA MÚSICA CATALANA.

Creiem que la millor manera de celebrar el naixement de l'escriptora és llegint alguna de les seves nombroses obres.
I per celebrar els cent anys del Palau no hi pot haver res millor que anar a sentir un concert a aquesta inigualable sala: submergir-se en la música en un marc arquitectònic únic.

dimarts, 19 de febrer del 2008

UNA BONA MANERA DE COMENÇAR...

Us explico la forma de començar les classes de Llengua i Literatura que he practicat al llarg dels darrers cursos, amb uns resultats molt satisfactoris:



Tercer curs ESO: Quan els alumnes entren a l'aula es troben dos refranys populars anotats a la pissarra. Els copien a la seva llibreta i el professor n'explica el signiticat i intenta relacionar-los amb fets om situacions actuals.

Quart curs ESO: Abans d'entrar els alumnes anotem a la pissarra dues expressions llatines conegudes amb la traducció al català. Els alumnes les anoten i el professor explica la vigència de les expressions i les situacions actuals en què es poden usar .



Hem comprovat que aquestes activitats fetes amb regularitat tres dies a la setmana al llarg de tot el curs proporcionen un excel.lent bagatge.



Exemples posats a la classe d'avui:

Refranys: Primer és l'obligació que la devoció. L'ocasió fa el lladre.

Expressions llatines: peccata minuta, per capita.



Bibliografia: DICCIONARI DE REFRANYS, Anna Parés Edicons 62

DICCIONARI DE LLATINISMES, Josep M. Escolà Edicions 62

dilluns, 18 de febrer del 2008

DIETARI

DIETARI (18 de febrer del 2008)

Per començar el blog us recomanarem un llibre:



"L'AMIC RETROBAT" de FRED UHLMAN



Es tracta d'una obra publicada el 1966 a Alemanya i de la qual se n'han fet força edicions en català. Actualment es pot trobar a totes les llibreries en edicions de butxaca.

És un novel.la curteta però intensa (no arriba a les 100 pàgines).

Crec que és molt recomanable com a lectura escolar per a alumnes adolescents. 4t ESO i Batxillerat. Aquest curs n'estem fem una lectura col.lectiva amb nois i noies de 4t d'ESO amb uns resultats força positius.

L'autor tracta amb una gran sensibilitat el tema de l'amistat i l'adolescència. L'acció es desenvolupa en l'època de l'ascensió al poder de Hitler i fa reflexionar sobre una qüestió encara ben actual: el racisme.

El llibre ofereix moltes possibilitats per abordar pedagògicament temes tan interesants per als adolescents com és ara l'amistat, la rivalitat, l'arrelament, les relacions amb els pares, la sensibilitat, la diferències religioses, etc.